× Home Zakelijke website laten maken Bovenaan in Google SEO specialist API koppelingen OCI koppeling webshop met ERP systeem Gratis website scan Neem contact op Social media LinkedIn

API koppeling laten maken

Een API koppeling maakt diensten van derden beschikbaar binnen je eigen website

API koppeling

Wat is een API koppeling?

Een API koppeling (afkorting voor Application Programming Interface) wordt gebruikt om websites en webwinkels met andere applicatie te laten communiceren. Een API werkt met requests en responses (vragen en antwoorden) van en naar verschillende systemen voor het uitwisselen van data.

Door gebruik te maken van een API koppeling worden processen geautomatiseerd, waardoor je gebruik kunt maken van data en gegevens welke zijn opgeslagen in een database systeem van een andere aanbieder. Want deze gegevens kunnen de bezoeker van je website of webshop veel werk besparen bij het aanmaken van een account, of het invoeren van adresgegevens, waardoor het gebruik van jouw website eenvoudig aanvoeld.

Herken je het volgende?
Je vult in een webshop je postcode en huisnummer in, en de webshop vult automatisch je adres in. Typisch voorbeeld van een Postcode API!

Ja, ik wil een API koppeling laten maken

API koppeling laten maken

Wij zijn specialist in het maken en implementeren van API's in websites en webshops. API's welke wij reeds hebben ontwikkelt, en direct inzetbaar zijn;

  • Postcode API
    toont adresgegevens na invoer postcode en huisnummer
  • KvK API
    toont bedrijfsgegevens na invoer kvk nr. of bedrijfsnaam
  • Pay.nl API
    communiceert met betalingsprovider en handelt de betaling af
  • VIES API
    controleert in het VIES systeem of ingevoerd BTW nummer geldig is
  • SnelStart API
    koppeling met Snelstart software voor orders, klanten en facturatie gegevens
  • Cobas API
    koppeling met Cobas software voor orders en debiteuren
  • Google Maps API
    toon één of meerdere locaties op een kaart met eigen markers en aanvullende beschrijvingen

Wat doet een API?

Een API stelt je software platform in staat te communiceren met andere platformen. Dit gaat door middels van vragen (requests), waarop de API een antwoord geeft (response). Ieder platform heeft een unieke opzet, en vraagt unieke opmaak van API requests. Hierin is actuele kennis een vereiste.

Doordat je een vraag stelt (request) maak je verbinding met de API koppeling. Dit gaat middels een beveiligd URL. Bovendien heeft iedere API koppeling haar eigen specifieke kenmerken en eisen bij het stellen van de vraag; dit is het meesturen van headers of parameters.
Deze eisen en kenmerken worden door de partij die de API koppeling beschikbaar stelt gecommuniceerd. Deze documentatie is veelal online uit te lezen in een beveiligde omgeving.

Nadat het request is verzonden zal de API antwoorden; er wordt data verstuurd in een bepaald formaat en opmaak (bijvoorbeeld JSON of XML). Vervolgens verwerken de specifieke scripts in de website de ontvangen gegevens tot leesbare of verwerkbare data!

Hoe maak je een API koppeling?

Het maken van een API koppeling begint altijd met het hebben van actuele kennis én een software platform waar de specifieke software (componenten) in aanwezig zijn.

Vervolgens ga je je verdiepen in de documentatie van de API koppeling;

  • Wat is de exacte werking?
  • Welke vragen moet ik stellen?
  • Welke parameters moet ik toevoegen bij de vraag?
  • Hoe ziet een antwoord eruit?
  • Wat is het antwoord als er geen antwoord is op mijn vraag?

Over het algemeen zijn er altijd wel voorbeelden bij een API koppeling beschikbaar, maar de ultieme test is natuurlijk; zelf proberen!

Wanneer je de API koppeling hebt opgezet, is het testen van groot belang. Test ook met foutieve waarden, om te controleren wat het antwoord van de API koppeling dan is.

Wat kost een API koppeling?

De kosten van een API koppeling zijn heel variabel. Iedere API vraagt haar eigen aanpak en integratie.

Nadat de inventarisatie heeft plaatsgevonden (hoe maak je een API?), wordt er bekeken waar het antwoord van de request moet worden geïntegreerd. Bijvoorbeeld in geval van de postode API; het gevonden adres moet worden weergegeven,, maar ook in de database van de webshop bij order worden geplaatst.

Al deze factoren bepalen uiteindelijk de prijs. Nieuwsgierig wat een API koppeling voor jouw website of webwinkel kost?

Neem contact op

Voordelen van een API koppeling

Doordat een API koppeling je in staat stelt om data en gegevens van een andere partij te gebruiken in je eigen website of webwinkel, bespaart dit je veel tijd (om de benodigde gegevens zelf te vergaren en actueel te houden). Daarnaast heeft ook je website bezoeker hier profijt van aangezien het tijd bespaart bij het invoeren van gegevens.

Nadelen van een API koppeling

lass="lead">Een API koppeling heeft ook nadelen; denk hierbij aan kosten en beveiliging.

Het actueel houden van gegevens kost tijd. Vaak is het gebruik van een API niet gratis. De aanbieder vraagt hier een vergoeding voor in de vorm van een abonnement.
Ook zul je in de meeste gevallen moeten voldoen aan bepaalde beveiligings eisen zoals het installeren van beveiligings certificaten.